12 oktober 2011

Jerry = Busunge och kriminell?

Börjar med att läsa detta som DN skriver:

http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/pojkar-som-fatt-y-namn-hamnar-oftare-i-kriminalitet

Nu till saken, har vi valt ett namn åt vårt barn som kommer att göra att han klassas som en "busunge" i skolan och löper större risk att bli kriminell? Många konstiga studier har man läst men detta, hur kan ett namn påverka så mycket? Är folk så lätt påverkade?

Namn trender är ju nått som går i vågor, de namn som för 20 eller 40 år sedan var populära är inte lika poppis mera medan nya namn klivit upp på 10 i topp listan varje år. Vad är det som säger att just y-namn kommer att vara allt detta efter 20 år bara för att de nu har visats i en studie att de som döptes runt 40-50 eller 60-tlet ofta hette namn som slutar på y då de var kriminella? Efter 20 år kanske det är tvärt om n-namn som är "dåliga" att heta.

Kan själv inte förstå att omgivningen/samhället är så lätt påverkat att namn som klingar på ett vist sätt placerar barn i ett visst fack. Jag tror det är samhället som påverkar individer att börja tänka på detta sett och sedan få vissa att tro att de hör till en viss grupp och måste bete sig där efter.

Visst kan det hända att vissa samhälls grupper väljer vissa namn oftare än andra, men varför dra alla över en kam?

Vi valde namnet Jerry pga av att vi tyckte namnet var fint, kort och koncist. Nått vi vill ha i ett namn. Jag själv gillar inte långa krångliga namn som man dessutom försöker göra ännu mera speciella genom att byta ut bokstäver så att en vanlig dödlig inte vet hur man skall skriva namnet mera. Varför krångla till det då man kan göra det lätt?

Jag är nöjd med vårt namn val och skulle inte vilja byta bort namnet Jerry, fast han nu enligt statistiken löper 2,5 gånger större risk en medel Svensson att hamna i fängels. Enda negativa jag kan se att kan hända med att vi valt namnet Jerry är om vår lilla kille inte lär sig säga R. Då kommer hans namn att låta aningen "löjligt" då han själv säger det . . . . Hej jag hetel Jelly. . . .

1 kommentar:

  1. vi kommer också att ha ett namn som innehåller bokstaven r. det är tradition från artos sida. vad det sen blir vet vi inte ännu....

    SvaraRadera